Hoe werkt een fotovoltaïsche zonnecel en hoeveel elektriciteit produceren fotovoltaïsche zonnecellen?

Werking fotovoltaïsche zonnecellen

Een fotovoltaïsche zonnecel bestaat uit een halfgeleidermateriaal (bvb. silicium, germanium,…). Een halfgeleider heeft de speciale eigenschap dat als licht er op invalt, elektronen een hogere energie krijgen waardoor er een spanningsverschil ontstaat tussen de twee contacten van de zonnecel. Met dit spanningsverschil kan men elektrische toestellen laten werken, of bvb. een batterij opladen.

Antwoord: een zonnecel bestaat uit een halfgeleider die als eigenschap heeft dat er elektriciteit gegenereerd wordt als er licht opvalt.

Hoeveel elektriciteit produceren zonnecellen?

Hmm, 111 kWh per jaar. Is dit veel? Wel, een gemiddeld gezin in ons land verbruikt jaarlijks ongeveer 3500 kWh. Dit betekent dus dat 1 m² zonnecel voor 3,2% van de elektriciteitsproductie zorgt van een gemiddeld gezin. Anders gezegd, een fotovoltaïsche installatie van ongeveer 32 m² zonnepanelen produceert evenveel elektriciteit als een gemiddeld gezin verbruikt.Het hangt uiteraard af van de zonnestraling hoeveel een zonnecel produceert. In de winter wordt er minder elektriciteit geproduceerd dan in de zomer. Er kunnen goede zonjaren zijn, afgewisseld door slechte zonjaren. Gemiddeld echter genereert één vierkante meter zonnepaneel in onze streek jaarlijks ongeveer 111 kWh. (In Zuid-Europa kan dit het dubbele bedragen.)

Antwoord: elke vierkante meter zonnepaneel genereert jaarlijks 111 kWh elektriciteit.
Leuk als je ons volgt en liked

Add a Comment