www.zonnecellen.be
Antwoorden op vragen over zonne-energie!

 

[Startpagina]
Vraag : Welke soorten zonnecellen bestaan er?

We beschouwen enkel "betaalbare" zonnecellen, voor aardse toepassingen, en dus niet de zonnecellen die in de ruimtevaart gebruikt worden (dit zijn heel speciale, en héél dure zonnecellen, bvb. gebaseerd op galliumarsenide GaAs of germanium Ge).

Maar liefst 95 % van de zonnecellen die op daken liggen bestaan uit kristallijn silicium (Si). Er bestaan twee soorten: het monokristallijn silicium, waarbij de zonnecel uit één mooi kristal bestaat. En er is het polykristallijn Si, waarbij de zonnecel uit vele verschillende kristalletjes bestaat. Het monokristallijne silicium heeft een hoger rendement (commercieel: 16 %), maar is dan ook duurder dan het polykristallijne Si, dat een commercieel rendement haalt van 13 %.

Vier procent van de particuliere zonnepanelen bestaat uit amorf silicium. Hierbij is er helemaal geen sprake meer van kristallen, en de structuur is amorf, m.a.w. glazig (inderdaad, zoals glas). Amorf silicium heeft het voordeel dat het veel goedkoper is dan kristallijn Si, maar het rendement is veel lager. Commerciële panelen halen een efficiëntie van 9 à 10 %.

De overige één procent wordt ingenomen door zogenaamde "dunnefilmzonnecellen". Deze zijn goedkoper, maar slechter in rendement. Vaak zijn het rare materiaalcombinaties, zoals bijvoorbeeld koperindiumgalliumselenide (CIGS).

Antwoord: vooral siliciumzonnecellen worden gebruikt.