www.zonnecellen.be
Antwoorden op vragen over zonne-energie!

 

[Startpagina]
Vraag : Is het nodig om zonnepanelen regelmatig te reinigen?

Als er stof, vuiligheid, uitwerpselen vogels of mos op uw zonnepanelen zit dan gaat uw rendement dalen zodat u minder elektriciteit opwekt. Door regen kan veel van dit vuil worden weggespoeld, maar niet alles.

Loont het de moeite om uw zonnepanelen jaarlijks te reinigen? Dit hangt ervan af, woont u in een omgeving zodat er veel vuiligheid op uw zonnepanelen kan komen dan misschien wel. In normale omgevingen volstaat het om zonnepanelen bijvoorbeeld om de 3 tot 5 jaar te reinigen. Kunt u dit zelf en wat heb je nodig? Ja dit kan je zelf, een goede ladder, een tuinslang, een uitschuifbare steel (vb. van enkele meters) met een spons volstaan. Het is af te raden om te werken met kuisproducten en vermijd het maken van krassen (vb. door harde borstels). Je moet het vuil eraf spoelen of spuiten, gebruik zeker en vast niet een hogedrukreiniger.

Sommige firma’s doen dit voor u (kostprijs ongeveer 100-150 euro) met behulp van osmosewater (dit is gefilterd regenwater). Als dit water in contact komt met uw zonnepanelen, dan neemt het vuil op.  Vanuit kostenoogpunt moet je na het kuisen 250 kwh extra kunnen produceren (in vergelijking met het niet kuisen) met je installatie om de reinigingskosten te recupereren.

Onderstellen we een 3 kwpiek installatie en een rendementsvermindering van 3-5% per jaar door het niet kuisen van de zonnepanelen dan is uw terugverdientijd een drietal jaren.
Antwoord: ja, maar normaal gezien om de 3 tot 5 jaar; je kan dit gerust zelf doen