Zonnepanelen in de Noordzee?

Volgens de Tijd (16 februari 2018) zullen in 2020 de eerste drijvende zonnepanelen voor de Belgische kust geïnstalleerd worden.

Een studie is bezig om de beste locatie te kiezen voor een kleinschalig proefproject met drijvende zonnepanelen. Mogelijks komen de zonnepanelen in een van de windmolenparken voor Zeebrugge, waar nu al geen passage van boten is toegestaan. De zonnepanelen zouden niet zichtbaar zijn vanop het strand, en zouden in principe een hoger rendement moeten hebben dan panelen op uw dak. Er zijn namelijk meestal minder wolken op zee, en de panelen liggen op een koude massa waardoor ze beter functioneren dan op daken waar de temperatuur snel kan oplopen. Een bijkomend voordeel is dat op deze wijze efficiënt met de schaarse landoppervlakte (zeker in België) wordt omgegaan.

Zonnepanelen op water zijn niet nieuw. In China is de grootste drijvende zonnepanelen installatie sinds begin vorig jaar in werking in de stad Huainan met een output van 40 MWp. Deze zonnepanelen werden geïnstalleerd op een meer met als bijkomend gunstig effect dat hierdoor minder drinkbaar water wordt verdampt.

 

 

Leuk als je ons volgt en liked

Add a Comment