Zonnepanelen niet meer op het zuiden plaatsen!

In vorige artikels hebben we uiteengezet wat de optimale oriëntatie is van zonnepanelen.  Volgens een bericht in HLN (5 april 2018) zal dit in de toekomst wijzigen.

De elektriciteitsmeter bij zonnepanelen installaties is momenteel een analoge, terugdraaiende teller. Gebruik je stroom van het net, dan stijgt de teller; de productie van je zonnepanelen stuur je het net op en als gevolg draait je teller terug. Het net fungeert als een grote gratis batterij.

Thuisbatterijen

Maar volgens Dirk Coenen van Viessmann zal dit vanaf 2020 veranderen “. Wordt je PV-installatie na 1 januari 2020 gekeurd? Dan hangt ze vast aan de digitale, slimme meter die een intelligent tarief hanteert. De stroom die je dan van het net haalt, kost nog altijd 30 cent, maar jij krijgt amper 5 à 6 cent terug voor de stroom die je op het net plaatst.” “Met andere woorden: hoe meer stroom jij het net op stuurt, hoe meer verlies je maakt”, waarschuwt Coenen. “Voor die gezinnen wordt het heel belangrijk om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken. Daarom verwacht ik dat batterijen de komende jaren een sterke opmars zullen kennen.”

Vergeet de zuidelijke oriëntatie van zonnepanelen

Coenen heeft alvast één goede raad voor wie vandaag bouwt of zonnepanelen plaatst. “Richt je zonnepanelen op het oosten én op het westen. Zeker met het oog op de slimme meter.” Hij verklaart zijn redenering als volgt:

– “Zuidgerichte panelen halen hun toprendement rond het middaguur. Meestal is er dan het minst activiteit in huis en gaat veel van je energie terug naar het net. Hierdoor verbruiken we nog maar altijd een derde van onze eigen productie. Geen probleem met de terugdraaiende teller – denk aan de gratis batterij – wel als je onder het regime van de slimme meter valt. ’s Morgens en ’s avonds, wanneer je het meest verbruikt, moet je dan weer een deel stroom van het net kopen.”

– “Een combinatie van oost- en westgerichte panelen is rendabeler, want ze vangen een groot deel van je dagelijkse energiepieken op: ’s morgens doen je oostelijke panelen het werk, ’s avonds de westelijke. Je gebruikt je zonnepanelen optimaal én hebt dus minder netstroom nodig om je pieken op te vangen. Bovendien kom je toe met een minder zware omvormer, waardoor je jaarlijks honderden euro’s minder prosumententarief betaalt.”

Een combi van oost-westgeoriënteerde panelen en een thuisbatterij is volgens Dirk Coenen de beste oplossing om zoveel mogelijk van je zonne-energie zelf te gebruiken. “Je hebt het net niet meer nodig om je verbruikspieken op te vangen. En je overschot sla je op voor de rest van de dag of de dag nadien. We gebruiken nu gemiddeld 30% van onze zonnepanelen. Met een batterij en betere oriëntatie van je zonnepanelen stijgt dit aandeel naar 60 à 70%. Met intelligente sturing mikken we zelfs op 80%.

Subsidie op komst?

Batterijen zijn nog altijd duur maar sterke prijsdalingen worden verwacht. In sommige landen zoals Duitsland worden al subsidies gegeven voor thuisbatterijen. De vraag is als de Vlaamse Regering die ook zou overwegen.

Leuk als je ons volgt en liked

Add a Comment